Siyah Nokta Neden Olur & Nasıl Giderilir?


siyah nokta temizliği

siyah nokta temizleme
      narenciye
      kombucha fermentasyon
      buhar banyosu nasıl yapılır
      siyah nokta için burun bandı

        Söz konusu cilt bakımı olduğunda ince çizgilerden kırışıklığa, sivilce ve aknelerden tıkanmış gözeneklere kadar her biri ayrı bakım uygulamaları gerektiren çeşitli sorunlardan söz etmek mümkün. Bunlar arasında belki de en rahatsız edici olanların başında ise siyah noktalar geliyor. Pürüzsüz cilt görünümünün önüne geçerek güzelliğinizi gölgeleyen siyah nokta oluşumu ve çözümleri hakkında merak ettiğiniz tüm bilgileri bu rehberde bulabilirsiniz.

        Siyah Nokta Neden Olur?

        Genellikle burun ve çevresinde ortaya çıkan siyah lekelerin sebebi sandığınızdan çok daha farklı olabilir. En yaygın siyah nokta nedenleri şu şekilde:

        Hormonal Dalgalanma: Genellikle ergenlik döneminde ve kadınlarda regl öncesi sendromu sırasında meydana gelen hormonal dalgalanmalar siyah noktaların başlıca sebepleri arasında yer alıyor. Bu periyotlarda bazı hormonların yüksek konsantrasyonu cildin daha yağlı olmasına neden oluyor. Ciltte biriken aşırı yağ ölü deri hücrelerine karışarak siyah noktaları meydana getiriyor.

        Tütün Kullanımı: Tütün kullanan erkek ve kadınlarda siyah nokta gibi iltihaplı olmayan lekelere sahip olma eğilimi daha fazla oluyor. Sigara dumanındaki nikotin ve benzeri bileşenler cilt üzerinde olumsuz etki yaratarak siyah nokta oluşumuna neden oluyor. Tütün kullanımı aynı zamanda lekelerin etkili bir şekilde tedavi edilmesini de önlüyor.

        Aşırı Yağ Tüketimi: Gereğinden fazla yağlı yiyecekler tüketmek özellikle çabuk yağlanan cilt yapısına sahip olan kişilerde gözeneklerin tıkanma olasılığını artırıyor. Gözeneklerin tıkanması ise siyah leke oluşumunu kaçınılmaz hale getiriyor. – 

        Sağlıksız Beslenme: Şekerli ve yüksek karbonhidratlı diyetler siyah nokta oluşumunu hızlandırıyor. Bununla birlikte işlenmiş ve kızartılmış gıdaların tüketimi de başlıca sebepler arasında yer alıyor.  

        Siyan Noktalara Ne İyi Gelir?

        Cildin belirli bölgelerinde öbekleşen siyah noktalar sinir bozucu olsa da doğru bakım uygulamalarıyla kolayca temizlenebiliyor. 

        İşte en doğal siyah nokta yok etme formülleri:

        1. Aloe Vera

        Bakım uygulamalarının vazgeçilmezi olan aloe vera bitkisi vitamin, enzim, mineral ve amino asit açısından zengin içeriğiyle cilt görünümünü iyileştiren doğal çözümlerin başında geliyor. Klinik ve Estetik Dermatoloji Dergisi’nde yayınlanan bir araştırmaya göre aloe vera suyundaki aloesin bileşeni akne ile ilişkili bir durum olan aşırı pigmentasyonun tedavi edilmesine yardımcı oluyor. 

        Uygulama: Aloe vera bitkisinin siyah nokta giderici özelliğinden faydalanmak için jel formundaki ürünleri maske olarak cilde uygulayabilirsiniz.

        2. Limon, greyfurt, portakal, kivi ve erik gibi C vitaminli meyveler

        C vitamini bakımından zengin meyveler askorbik asit bileşeni sayesinde doğal bir siyah nokta temizleyici rolü üstleniyor. Yara izlerinin iyileşmesini de hızlandıran bu meyveler güneş hasarı ve çevresel etkilerin zararlarını da en aza indiriyor. 

        Uygulama: Siyah noktalı bölgelere limon suyunu doğrudan sürebilirsiniz. Narenciye sularının güneş ışığıyla temas ettiğinde ciltte yaşlanmaya ve lekelerin oluşumuna neden olduğunu unutmayın. Bu uygulamayı uyumadan önce yapmanız daha faydalı olabilir.

        3. Domates

        İnsan vücudu kırmızı meyvelerde bulunan beta-karoten antioksidanını A vitaminine dönüştürüyor. A vitaminindeki aktif bileşenler ise cilt yüzeyindeki pigmentli hücreleri temizlemeye yardımcı oluyor. Siyah nokta temizlemenin dışında ince çizgileri ve kırışıklıkları düzelten kolajen artırıcı bir çözüm arıyorsanız, domates gibi A vitamini açısından zengin meyveler iyi bir seçim olabilir. 

        Uygulama: Domatesleri püre haline getirerek siyah nokta için maske uygulaması yapabilirsiniz. Temiz cilde uyguladıktan sonra 5-10 dakika bekletip ılık suyla durulayın. 

        4. Kombu Çayı

        Probiyotikler ve antioksidanlar bakımından zengin olan kombu çayının cilde faydaları saymakla bitmiyor. Siz daha çok siyah nokta faydalarıyla ilgileniyorsanız, kombu çayının kolajen artırıcı özelliği sayesinde pigmentsiz cilt hücrelerinin üretimini destekleyebilirsiniz. 

        Uygulama: Kombu çayının siyah nokta karşıtı etkisinden iki şekilde faydalanabilirsiniz. Birincisi, fermente edilmiş bu çayı günlük olarak tüketebilir; ikincisi, yüzünüzü yıkadıktan sonra bir ped yardımıyla cildinize tonik olarak uygulayabilirsiniz.

        5. Elma Sirkesi

        Elma sirkesi cilt bakımında en popüler kendin yap güzellik formüllerinin başında geliyor. Antibakteriyel özellikleri nedeniyle esasen sivilceleri önlemeye yardımcı olsa da pigmentasyonla bozulan ölü deri hücrelerini de temizliyor. Elma sirkesi leke tedavisi olarak kullanıldığında daha parlak ve eşit bir cilt görünümü sunuyor. 

        Uygulama: Kendi başınıza etkili bir siyah nokta peeling uygulaması yapmak istiyorsanız, aradığınız güçlü formülü elma sirkesi ve su karışımıyla oluşturabilirsiniz. Pamuk toplarını karışıma batırarak cildinizin problemli bölgelerine uygulamanız yeterli. Bu arada, birkaç dakika bekletip duruladıktan sonra nemlendirici kullanmayı unutmayın.

        6. Meyan Özü

        Meyan kökü ekstresi güneş lekelerinden kaynaklanan siyah noktaları ve iltihaplanma sonrası pigmentasyonu önlemeye yardımcı olan etkili bir ajan olarak biliniyor. Özellikle yaz mevsiminde günlük güneş kremi kullanımına ek olarak meyan kökü özlerini kullanabilirsiniz.

        Uygulama: Meyan kökü çayını demledikten sonra oda sıcaklığına gelene kadar soğumaya bırakın. Ardından, kolay ve hızlı siyah leke tedavisi için çay poşetlerini sorunlu bölgelerde bekletebilirsiniz.

        7. Buhar Banyosu

        Siyah nokta çıkarma işlemini parmaklarınızla sıkarak yapma alışkanlığına sahipseniz bunun cildinize faydadan çok zarar verdiğini bilmeniz gerekiyor. Siyah nokta sıkmak ciltte kalıcı izlere neden nolduğu için bu uygulama yerine yüzünüze buhar banyosu yaparak noktaların gevşemesini sağlayabilirsiniz.

        Uygulama: Öncelikle yüzünüzü iyice temizleyin. Büyük bir kaseye kaynar su boşalttıktan sonra bir süre soğumasını bekleyin. Ardından başınızı bir havluyla örtüp başınızı kaseye eğerek 5-10 dakika yüzünüzü buhara tutun. Buhar banyosunu haftada bir kez uyguladıktan sonra cilt temizleyici ürünlerle yıkayıp siyah nokta görünümünü azaltabilirsiniz.

        8. Uçucu Yağlar

        Akne ve sivilce tedavisinde yaygın olarak kullanılan uçucu yağlar siyah nokta temizliğinde de etkili sonuçlar veriyor. Pigmentasyonun giderilmesine yardımcı olan bitkisel yağ çeşitlerinin başında çay ağacı, limon, gül, sandal ağacı, sardunya ve buhur yağları geliyor. 

        Uygulama: Uyumadan önce birkaç damla yağı seyreltmeden lekeli bölgelere uygulayabilirsiniz. Bu sayede hem cildinizdeki bakterileri öldürebilir hem de siyah noktaların gevşemesini sağlayabilirsiniz. Hassas ciltler için diğer uçucu yağların kullanılmadan önce suyla veya zeytinyağı gibi taşıyıcı yağlarla seyreltilmesi gerekiyor.

        Siyah Noktalar için En Etkili Cilt Bakım Uygulamaları

        Siyah Nokta Bandı: Burun bölgesindeki siyahlıkları pratik ve gözle görülür şekilde azaltmak istiyorsanız, temizleyici bantlarla beklentilerinizi karşılayabilirsiniz. Gözeneklerin açılmasına da yardımcı olan siyah nokta bantları makyaj kalıntılarına da etki ediyor. Bandı arındırılmış burun bölgesine yerleştirip önerilen sürede bekletip yavaşça sökebilirsiniz.

        Siyah Nokta Maskesi: Kil ve kömür maskeleri cildi derinlemesine temizleyerek peeling etkisi yapıyor. Aynı zamanda tıkanmış gözenekleri açarak cildin nefes almasını sağlıyor. Siyah noktalardan kurtulmak için maskeyi yüzünüzün göz ve çevresi dışında kalan bölümlerine uygulayarak yaklaşık 10 dakika beklemelisiniz. İyice duruladıktan sonra komple bakım için tonik ve nemlendirici kullanabilirsiniz.

        Siyah Nokta Kremi: Akne, sivilce ve siyah noktalar için geliştirilen krem formülleri hızlı ve kolay bir kullanım deneyimi sunuyor. Yağlanmaya karşı cildi dengeleyerek leke oluşumunun önüne geçen krem formundaki ürünler etkisini düzenli kullanım sonrası gösteriyor. Sonrasında durulamaya gerek kalmadan temiz cilde dairesel hareketlerle uygulayabilirsiniz.

        Siyah Nokta Temizleme Aleti: Cilt bakımında teknolojinin gücünden yararlanmak için temizleme aletlerini tercih edebilirsiniz. Bu aletlerde siyah nokta vakum yoluyla ciltten arındırılarak pürüzsüz bir görünüm oluşturuyor. Yüz temizleme cihazlarını kullanmak için satın aldığınız ürünün kullanım talimatlarına göre hareket edebilirsiniz.

        Sözün özü, siyah noktalar cilt bakımı ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları aksatıldığında ortaya çıkan ve gerekli sabır ve özen gösterilince ortadan kaldırılabilen bir problem. Yüzünüzdeki küçük siyah lekeler için umutsuzluğa kapılmadan, cildinizin ihtiyacı olan bakım ürünlerini edinip pürüzsüz ve aydınlık bir görünüme kavuşabilirsiniz.